Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas chlebowy?

Jakie właściwości zdrowotne ma zakwas chlebowy?

Należy przede wszystkim mieć świadomość, że zakwas chlebowy jest sfermentowanym napojem z chleba charakteryzującym się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Zakwas chlebowy nie tylko i wyłącznie wzmacnia odporność, ale również sprzyja odchudzaniu i reguluje trawienie. Produkt zdecydowanie najbardziej znany jest jednak z tego, że orzeźwia i gasi pragnienie. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie przede wszystkim w czasie upałów.

Zakwas chlebowy – gasi pragnienie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność

Warto wiedzieć, że według ludowych przekazów omawiany zakwas chlebowy był zdecydowanie najlepszym możliwym napojem dla spragnionych żniwiarzy, ponieważ nie tylko gasi pragnienie, ale również orzeźwia podczas upałów. Obecnie produkt może być traktowany jako świetna alternatywa dla napojów słodzonych. Należy mieć świadomość, że zakwas chlebowy w przeszłości był również napojem leczniczym, łagodził m.in. dolegliwości szlachty po ucztach (https://www.bee.pl/bio-vegan-zakwas-chlebowy-zytni-w-proszku-30-g-bio_p6177.html).

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nawet obecnie zakwas chlebowy może być z powodzeniem stosowany w celu zlikwidowania nadkwasoty, wzdęć czy zaburzeń trawienia. Warto koniecznie zaznaczyć, że właściwości zdrowotne kwasu chlebowego wynikają przede wszystkim z faktu, że jest to probiotyk zawierający w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego. W ten sposób zarówno wspomaga, jak i reguluje mikroflorę jelitową, a także przemianę materii. Można zatem spokojnie włączyć ten produkt do swojej diety odchudzającej.

Jak można zrobić zakwas chlebowy?

Należy mieć świadomość, że podstawą udanego zakwasu chlebowego będzie dobry chleb. Ponadto najlepiej jeżeli będzie to domowy wypiek. Koniecznie trzeba także zdawać sobie sprawę, że bardzo istotne będą woda (do zakwasu chlebowego należy wykorzystać źródlaną wodę) i dodatki w postaci rodzynek. W ten sposób uzyskany zostanie prawdziwy zakwas chlebowy, który uzyska kolor od złotego do ciemnobrązowego. Będzie także odznaczał się słodko-kwaśnym smakiem, a także niezwykle przyjemnym zapachem słodu z delikatną esencją goryczy.

Zakwas chlebowy – przeciwwskazania. Czy w ciąży można pić zakwas chlebowy?
Warto wiedzieć, że kobietom w ciąży nie jest rekomendowane picie zakwasu chlebowego nie tylko i wyłącznie kupionego w sklepie, jak i wytwarzanego według tradycyjnej receptury. Należy zdawać sobie sprawę, że prawdziwy zakwas chlebowy będzie zawierał alkohol. Z kolei bezalkoholowe produkty mogą zawierać konserwanty i utrwalacze. Zakwas chlebowy nie jest zatem korzystnym rozwiązaniem dla zdrowia przyszłej mamy. Panie, które są w ciąży i planują spożywać omawiany produkt powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem. 

Food obraz autorstwa foodiesfeed - www.freepik.com