Czym jest zakwas chlebowy?

Czym jest zakwas chlebowy?

Zakwas, dokładnie mówiąc, to kultury bakterii, funkcjonujące jak ekologiczne drożdże (jedne spośród obecnych w nim bakterii określone są chociażby dzikimi drożdżami) jakie powstają z mąki oraz powietrza. Dzieli się on na parę typów we współzależności od zastosowania, dlatego charakteryzuje się zakwasy: mleczarskie (np stosowane do produkcji jogurtów), maślarskie (odpowiedzialne za kwaśną śmietanę), gorzelnicze (wykorzystywane do fermentacji alkoholowej) oraz ostatecznie owe, jakie będą nas interesować niezwykle, więc zakwasy piekarskie.

Czym zatem jest zakwas?

Zakwas chlebowy, to mieszanka mąki oraz wody. Po właściwej fermentacji staje się własnym środkiem spulchniania oraz zakwaszania ciasta. W zakwasie jest kilkadziesiąt rozmaitych bakterii oraz drożdży, natomiast najistotniejsze to dzikie drożdże i bakterie odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz bakterie produkujące kwas octowy. Pieczywo wypieczone na naturalnym zakwasie (drożdżach) ma charakterystyczny smak oraz zapach. Jest dłużej świeże, nie pleśnieje oraz co tutaj dużo mówić, jest lepsze, zwłaszcza pieczywo z udziałem mąki żytniej.

Zakwas chlebowy – wartości oraz wpływ na zdrowie

Chleb na zakwasie jest zwłaszcza zalecany osobom borykającym się z cukrzycą. W badaniu wykonanym poprzez badaczy z włoskiego University of Sassari porównano chleb biały, chleb pełnoziarnisty, biały chleb na zakwasie i pełnoziarnisty chleb pszenny. Udowodniono, iż po spożyciu chleba na zakwasie stan glukozy we krwi jest mniejszy w zestawieniu z innymi chlebami. Wykorzystanie zakwasu chlebowego może polepszyć jego teksturę, zapach i wydłużyć jego czas wytrzymałości. Jedzenie chleba na zakwasie ma wpływ na przyswajanie poszczególnych minerałów. Chleb na zakwasie z pełnymi ziarnami jest polecany jako ważny posiłek codzienny we włoskiej diecie śródziemnomorskiej.

Po co tenże zakwas w chlebie?

Chleb wypiekany na zakwasie jest przede wszystkim zdrowy! Długo zachowuje świeżość oraz pulchność. Wartości prozdrowotne pieczywa pieczonego na zakwasie, wspartego o ekologiczne mechanizmy fermentacji, potwierdzają doświadczenia w wielu firmach naukowych na świecie. Co istotne, zakwas w naturalny sposób zmniejsza wskaźnik glikemiczny, pozwoli też konkurować z dolegliwościami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie oraz otyłość.

Suszenie zakwasu chlebowego

Zakwas chlebowy można z przeznaczeniem opalać. Poleca się takie trzymanie w wypadku, kiedy nie ma możliwość stałego żywienia go. W celu ususzenia zakwas rozprowadza się delikatną powierzchnią na papierze do pieczenia oraz wkłada na 2–3 godziny do pieca rozgrzanego do temperatury 200ᵒC oraz następnie pozostawia w ciepłym miejscu na 24 godziny. Potem można go złamać na kawałki bądź rozkruszyć na drobno w młynku. W takiej postaci zakwas przechowuje się w dokładnie zamkniętym słoiku chociażby poprzez parę miesięcy.

Food obraz autorstwa foodiesfeed - www.freepik.com